2021: Stijlvolle Stedelijkheid

Watertorenberaad 2021

Stijlvolle stedelijkheid gaat over hoogwaardige stedelijke omgevingen waar het prettig toeven is, met elkaar en voor elkaar. Alleen als we kwalitatief mooie en gezonde stedelijkheid maken, met groen, stadsnatuur en schone lucht, kunnen oud en jong veilig en plezierig met elkaar leven. Het komt er, nu snelheid geboden is, nog meer op aan om op de kwaliteit van onze steden te letten. We hebben meer woningen nodig, meer groen, minder wateroverlast, minder auto’s, beter openbaar vervoer. In onze steden is nog veel te verbeteren en er is ruimte om te verdichten. Maar we zien het pas als we het door hebben. Nederland loopt vast als we bestaande steden en hun netwerken van infrastructuur en voorzieningen niet beter benutten. Maar dan wel met oog voor kwaliteit en ook al is het complex, het is onontkoombaar en het vraagt om meer creativiteit.

Hier vindt u het verslag van de werkconferentie op 14 oktober 2021.

De Line-up

Breda: de stad in het park

  • Visie van Breda op de stedelijke opgaven en de verbinding met het ommeland door Bas van Rijsbergen, directeur Stedelijke Ontwikkeling Breda.

Bekijk ook deze video van Breda.

De stad van de toekomst heeft kwaliteit

  • Petra Blaisse, oprichter en lead designer van Inside Outside, laat voorbeelden voor de inrichting van onze steden zien uit haar praktijk in het binnen- en buitenland.
  • Samenspraak over verstedelijking en kwaliteit met Petra Blaisse, oprichter en hoofdontwerpster van Inside Outside, Eva Hekkenberg, directeur concepten van Vorm Holding BV en Tobias Verhoeven, directeur Synchroon.

Lees via deze link alles over het rapport ‘Schaalsprong stad, een integrale aanpak van verstedelijking en bereikbaarheid’.

Excellent ondernemerschap

  • Edzo Doeve, directeur Dela, over zijn kijk op ondernemerschap en kwaliteit van leven in een stad.
  • Jeroen Griffioen, managing partner Inkubis te Breda over kwaliteit in ondernemerschap en ambitieuze dromen waar maken.

Praktijkvoorbeelden

  • Jos Roijmans (programmamanager Spoorzone Eindhoven) en Adrian Los (directeur Stedelijke ontwikkeling gemeente Leiden).
  • Wim Daniels, schrijver (o.a. van het boek “Het Dorp”), publicist en presentator over samen leven.

Afscheid van Peter Ruigrok, voormalig voorzitter van het Watertorenberaad