Over het Watertorenberaad

Het Watertorenberaad is opgericht in 2010, toen duidelijk werd dat verschillende partijen in de gebiedsontwikkeling tegen dezelfde problemen op liepen. Het viel ons op dat er veel dubbel werk gedaan werd. Met meer kennisdeling zou er veel efficiënter gewerkt kunnen worden. Bovendien kan er door betere samenwerking van verschillende disciplines beter worden gepland. Het Watertorenberaad brengt daarom de verschillende partijen in de gebiedsontwikkeling bij elkaar om samen tot integrale oplossingen te komen voor bouwprojecten in de crisis en daarna.

Wat we doen

Het belangrijkste doel van Het Watertorenberaad is kennisdeling. Daarom organiseren we elk jaar een werkconferentie rond een thema dat door de leden van het beraad naar voren is gebracht. Uit deze conferenties komen vaak bepaalde theorieën naar voren die we met een kleinere groep uitwerken tot plannen en methodes. Deze methodes testen we in pilots zodat we kunnen zien of onze theorieën overeenkomen met de werkelijkheid. Wanneer de theorieën zijn getest en eventueel aangepast komen de bevindingen in ons werkboek te staan. Hiermee reiken wij een ieder die in de gebiedsontwikkeling werkzaam is de handvatten om efficiënter te werken en mee te gaan met veranderende omstandigheden.

Voortrekkers van de organisatie

Het Watertorenberaad staat onder voorzitterschap van Heleen Herbert (CCO en CHRO Heijmans). Antoinette van Heijningen (Urbancore) en Damo Holt (Rebel) verzorgen de begeleiding, waaronder de voorbereiding en uitwerking van de werkconferenties en pilots.

Voorzitter Watertorenberaad: Heleen Herbert Antoinette van Heijningen Damo Holt rebel
Heleen Herbert Antoinette van Heijningen Damo Holt

Leden van Het Watertorenberaad

Heijmans vastgoedBlauwhoedDura-VermeerAM-BAM-zw
Peter van der Gugten
en Lonneke Zuijdwijk
Phillip SmitsDick BoelenTobias VerhoevenGerhard Bolk
ERA Contourvan WijnenTimpaanSiewertsz
Edward van Dongen en Bianca SeeklesTheo Rook Ingeborg de JongFeike Siewertsz van ReesemaLeonie Eggen
DelftPortaalde Sleutelsde Rochdale
Harry PlatteSander HeinsmanDanny Wijnbelt Eric Nagengast
BZKprovincie Zuid-HollandGemeente LeidenGemeente RotterdamGemeente Breda
Rachel van Houwelingen en Hettie PolitiekTanja VerbeetenErik van SeggelenJos MelchersBas van Rijsbergen
Gemeente Den HaagGemeente TilburgGemeente ZwolleAlmereDelft
Lisette NijsAngela Barendregt Liesbeth Borsboom Menno MolenaarHanneke Schippers
Gemeente EindhoventhepositivelabMRABoekel
Carlo Schreuder en Frank van SwolArno van den Hurk en Fons MeijerAnnius HoornstraLex Brans en Emiel Reiding Valentijn Leijh